Terugblik: Lancering Onderzoeksrapport Duurzaamheid

Hoe kijken Nederlandse geneeskundestudenten eigenlijk naar klimaatverandering & gezondheid? En wat is de rol van (toekomstig) artsen in de verduurzaming van de zorg? Die vragen kwamen uitgebreid aan bod in de onlinepresentatie van het onderzoeksrapport Duurzaamheid en een aansluitende interactieve paneldiscussie. Stof tot nadenken met o.a. Marion Koopmans en Cathy van Beek.

Terwijl de recente hittegolf en bosbranden in Canada de urgentie onderstrepen, wordt in de internationale literatuur toenemend benadrukt: klimaatverandering is het grootste gezondheidsprobleem én de grootste gezondheidskans van deze eeuw. Ook in Nederland is winst te behalen in o.a. de beperking van hittesterfte en de ziektelast van respiratoire ziekten. Reden te meer om de stem van geneeskundestudenten te laten horen over klimaatonderwijs in het curriculum en de verantwoordelijkheid van de arts in het klimaatdebat.

Wat blijkt? Geneeskundestudenten in Nederland (70%) zien een rol en een verantwoordelijkheid voor artsen ten aanzien van klimaatverandering en de verduurzaming van de zorg. Een goede voorbereiding is daarbij onontbeerlijk, zoals de vraag naar meer aandacht voor de gezondheidseffecten van klimaatverandering in het medisch curriculum door een meerderheid (72%) van de studenten getuigt. Onderstaande figuur geeft een mooi overzicht van de verdeling van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoeksrapport. Indrukwekkende resultaten volgens de sprekers van de avond, want het is belangrijk en gerechtvaardigd dat wij als artsen in spe ons nu al laten horen over ónze toekomstige rol.

Dat er nog voldoende uitdagingen voor ons liggen moge duidelijk zijn. Alle panelisten waren het erover eens dat we als artsen een balans zullen moeten vinden tussen het individuele belang van de patiënt en de gevolgen voor de omgeving in ons medisch handelen. Leefstijladvies op individueel niveau kan zowel aan ziektepreventie als aan verduurzaming bijdragen, maar moet samengaan met publiekelijke maatregelen. Een integrale benadering waarin wordt samengewerkt tussen medische en niet-medische beroepen en opleidingen onderling kennis uitwisselen kan de aanzet tot een oplossing bieden. Kortom: er is toekomst voor de arts als ‘samenwerker’ en ‘gezondheidsbevorderaar’.

Nieuwsgierig om meer over dit onderwerp te lezen? Vind ons onderzoeksrapport op de pagina van de werkgroep Duurzaamheid.

Lees meer over Planetary Health & Duurzaamheid

Geneeskundestudenten in Nederland zien een rol en een verantwoordelijkheid voor artsen als het gaat om klimaatverandering en verduurzaming van de zorg. Dat blijkt uit het…

Lees verder

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten